SOA’s

Een SOA staat voor een seksueel overdraagbare aandoening. Tegenwoordig krijgen we steeds vaker een oproep om hier oplettend op te zijn. Om te weten hoe je een SOA voorkomt, is het relevant om te weten wat het precies is. Wij geven je graag meer informatie.

Een geslachtsziekte

Een SOA is een geslachtziekte. Geslachtziektes zijn infecties aan de penis of in de vagina. Vaak worden de SOA’s overgedragen door middel van seks. Het is ook mogelijk om sommige SOA’s over te dragen door middel van besmet bloed. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als een bepaalde injectienaald door meerdere mensen wordt gebruikt. Als besmet bloed in aanraking komt met ander bloed, bestaat er een kans dat de persoon besmet wordt met een SOA.

Voorzichtig met seks

Over het algemeen worden er erg veel mensen besmet met een SOA. Daarom krijgen we vaak een oproep dat we voorzichtiger moeten zijn met het hebben van seks. Vooral jongeren behoren hierbij tot een risico groep. Zij hebben vaak seks zonder er bij na te dekken, dit kan vervelende gevolgen met zich mee brengen. Een SOA is geen leuke ziekte om op jonge leeftijd al te krijgen. Wees daarom altijd op je hoede en voorkom een SOA door veilig seks te hebben. Gebruik bijvoorbeeld een condoom. Op deze manier kun je een SOA  voorkomen. Heb je toch onveilig seks gehad? Dan is het aan te raden om direct actie te ondernemen en een test te laten doen. Zo weet je waar je aan toe bent en weet je het ook zeker als je niet besmet bent. Dit werkt ook rustgevend als je dacht dat je besmet was.

Risico momenten

Er zijn enkele momenten die aantrekkelijk zijn om onveilig seks te hebben. Denk bijvoorbeeld aan de tijd dat je op vakantie bent. De warme nachten en omgeving kunnen je verleiden om onveilig seks te hebben. Het is verstandig om tijdens je vakantie extra goed te letten op het hebben van veilig seks. Wees er daarom altijd met je verstand bij en voorkom dat je thuis komt en van je huisarts hoort dat je een SOA hebt opgelopen tijdens je vakantie. In sommige landen blijkt ook dat er meer SOA’s voorkomen. Wees hier nog extra op je hoede.

Zelfs na één keer

Veel mensen denken dat het onmogelijk is om een SOA op te lopen als ze slechts eenmaal onveilig vrijen. Dit is echter niet waar. Ook van die ene keer is het mogelijk dat je een SOA hebt opgelopen. SOA’s zijn niet direct zichtbaar als je ze hebt opgelopen. In de meeste gevallen kun je de gevolgen pas na enkele weken of maanden pas merken. De testen op Chlamydia en gonorroe zijn past uit te voeren vanaf twee weken na het seksuele contact en HIV en Hepatitis B is pas na circa drie maanden te testen. Dit betekent dat je altijd actie moet ondernemen als je twijfelt.

De gevolgen van een SOA

In Nederland worden er ongeveer 110.000 Nederlanders besmet met een SOA. Dit is erg veel. Van een SOA zul je niet direct ernstig ziek worden, maar op het moment dat je besmet bent, kun je wel voor andere mensen gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is daarom van belang om altijd goed op te letten. In de meeste gevallen zijn de SOA’s goed te behandelen. Er zijn enkele SOA’s die wel erg gevaarlijk kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de SOA HIV, HIV is erg slecht voor je gezondheid en kan zelfs de dood als gevolg hebben. Bij twijfel is het altijd aan te raden om een test of onderzoek te laten uitvoeren. Zo weet je in ieder geval waar je aan toe bent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *